Monday, September 28, 2015

ថ្នាំខ្មែរកែរោគ ក្រពះ



ថ្នាំខ្មែរកែរោគ ក្រពះ
បច្ចុប្បន្ននេះ ប្រជាជនកម្ពុជាស្ទើរតែ៩០% ដែលមានជំងឺខាងផ្នែកប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ  ដែលភាគច្រើនជាជំងឺក្រពះ។  ប្រសិនបើក្រពះមានបញ្ហានោះ និងធ្វើឱ្យសុខភាព មានការទ្រុឌទ្រោមនិង ទទួលផលរំខានជាច្រើន។ មានកត្តាជាច្រើន  ដែលនាំឱ្យកើតជំងឺនេះ មានដូចជា៖
·         ការបរិភោគអាហាររឹងធ្វើឱ្យក្រពះពិបាករំលាយអាហារ
·         ការបរិភោគអាហារដែលមានជាតិហឹរច្រើនហួសកំំណត់
·         ការបរិភោគអាហារមិនទៀងទាត់ពេលវេលា
·         ការបរិភោគដែលក្តៅពេក
·         ការបរិភោគអាហារភ្លាមទៅងូតទឹកភ្លាម ទៅធ្វើការភ្លាមៗ ឬសម្រាកភ្លាមៗ ដែលជាហេតុធ្វើឱ្យក្រពះមាន បញ្ហាប្រឈមមុខនិងជំងឺ។
·         កត្តាផ្សេងៗជាច្រើនទៀត.........
ដូចនេះដើម្បីព្យាបាលជំងឺនេះ នៅពេលមានបញ្ហាក្រពះថ្ងៃនេះ wearelearn សូមលើកយកនូវឱសថបុរាណខ្មែរ មួយប្រភេទដែលផ្សំពីរុក្ខជាតិសុទ្ធសាធ  ងាយស្រួលនិងរកយកមកដាំពិសារ ។
ឱសថបុរាណទាំងនោះផ្សំដោយរុក្ខជាតិដូចជា៖
·         ឬសទំពាំងបាយជូរព្រៃ (បើគ្មានឬសទេអាចយកគល់មកជំនួសក៏បាន)
·         ដើមគុយ
·         ដើមល្វាព្រៃ
·         ដើមឆ្កែស្រែងញី
·         ដើមត្រហិតឈ្នៀង
·         ដើមកណ្ដាប់ចង្អេរ
·         ទ្រមូងសេក (ដាក់សម្រាប់ឱ្យផោម ភាគច្រើនគេមានជំនឿសម្រាប់បញ្ជុះអំពើ)
វិធីធ្វើ យកដើមនិងឬសរុក្ខជាតិទាំងអស់ខាងលើទៅ កាប់ជាចំណិតត្រសក់តូចល្មម រួចដាក់ហាលថ្ងៃឱ្យ    ស្ងួត។ បន្ទាប់មកទៀតយកថ្នាំនោះទៅដាំពិសារ។
បញ្ជាក់ចំពោះថ្នាំដែលដាំក្នុងឆ្នាំងដាក់ម្ដងដាំបានតែបីដងឬ បីតឹកតែប៉ុណ្ណោះ ហើយឧស្សាហ៍កំដៅវាផង។អ្នកជំអឹត្រូវតែតម នូវអាហារ ដែលមានជាតិជូរផ្អូម(ប្រហុក ផ្អក ទឹកត្រី ឬអាហារកំប៉ុង.....) ហឹរ អាហាររឹង (ត្របែក...)។ល។ ជាពិសេសអ្នកជម្ងឺត្រូវពិសារអាហារក្ដៅឧណ្ឌៗតិចៗហើយ ទន់ ដើម្បីងាយស្រួលដល់ប្រព័ន្ធរំលាយ អាហារ។
សរសេរដោយ លោក ម៉ាន់ វាសនា ជាសមាជិកសមាគមន៍ក្រុមអ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវ


No comments:

Post a Comment

Ads Inside Post